Trazis upoznavanje?

Otkrivena nova ljudska vrsta?!


 

U špilji Denisovo u Sibiru pronađeni su ostaci kostiju praljudi koji su najvjerojatnije bili još jedna ljudska vrsta. Prozvali su ih denisovancima, prema špilji gdje su pronađeni ostaci, a pretpostavlja se da su zasebna vrsta ljudi, srodna neandertalacima i homo sapiensima.

Iako su pronađeni još 2008. godine znanstvenici su tek nedavno njihove ostatke počeli detaljnije analizirati te su ih prozvali denisovancima, prema špilji u kojoj su pronađeni ostaci. 

Znanstvenici predvođeni prof. Svanteom Paaboom s Max Planck Instituta u Leipzigu, objavili su rezultate istraživanja u časopisu Nature o ovoj vrsti koja je postojala prije otprilike 50 tisuća godina. Istražili su kompletni genom pripadnika ove vrste. DNA analiza kosti i zuba pronađenih u špilji Denisova pokazala je kako se radi o praljudima drugačijima od neandertalaca i Homo sapiensa, koji su se ipak s te dvije vrste križali. 

Njihov nalaz potvrdio je da su u vrijeme kad su homo sapiensi prvi put napustili afrički kontinent, postojale bar još tri različite ljudske vrste. 

Osim denisovanaca u to doba su živjeli i neandertalci, te patuljasta ljudska vrsta koja je obitavala na području Indonezije, a koju su znanstvenici prozvali hobitima. 

Moderna znanost još uvijek nije u mogućnosti objasniti kako su točno nestale ove ljudske vrste.


 


__________________________________________________________________________________________________________

 
Zanimljivosti. PC Game Trainers. Converted To Blogger Template By Anshul Tested by Blogger Templates.